Met een kwast schilderen vergt enige ervaring. Om net zo goed en kwalitatief werk als een schilder te behalen, is het verstandig om jezelf goed in te lezen en goed voor te bereiden. Om je een handje te helpen, zetten we wat tips op een rijtje, leren we je hoe je het beste met een kwast schildert en hoe je een kwast bewaard.

Tips

  • Kwaliteit kwast. De eerste belangrijke stap is de keuze voor de kwaliteit van de kwast. Kwaliteitskwasten zijn vaak voorzien van chinees varkenshaar. Tegenwoordig zijn de meeste kwasten voorzien met synthetische haren. Deze doen niet zoveel meer onder voor de kwaliteit van de kwasten met chinees varkenshaar. De kwast met de synthetische haren is te herkennen door de hoge glans. Als laatste is er ook nog de variant met paardenhaar. Deze is echter van mindere kwaliteit, de haren breken onder andere sneller af.
  • Vasthouden. Voor een goed resultaat is het ook van belang dat je de kwast goed vasthoudt. Een tip die veel wordt gegeven is om de kwast vast te houden als een pen. Druk alleen niet te licht. Verf met lange en soepele streken voor het beste resultaat.

Wat is de juiste manier om met een kwast te schilder?

  1. Dopen. Als eerste is het dopen van de kwast in de verf belangrijk. Doop een kwast ongeveer tot 1/3 van de haarlengte in de verf. Daarna kan je de kwast beter niet afstrijken maar draai de kwast. Door de kwast te draaien druipt de verf niet.
  2. Verticaal. Breng de verf in verticale banen met een kleine tussenruimte aan op het te schilderen oppervlakte. Probeer dit zo soepel mogelijk te doen zodat de verf redelijk gelijk verdeeld wordt.
  3. Horizontaal. Verdeel de verf nu met horizontale banen over het oppervlakte, let ook hier op de soepele beweging vanuit de pols.
  4. Afwerken. Hierna kan je het oppervlakte afwerken door het af te schilderen van boven naar beneden. Door deze methode voorkom je dat er nog ergens plekken zijn waar je nog niet geschilderd hebt.

Verfkwast bewaren

Vooral de verfkwasten van chinees varkenshaar zijn niet echt goedkoop. Daarom is het belangrijk om de verfkwasten zo goed mogelijk te bewaren zodat ze niet uitdrogen en niet meer te gebruiken zijn. Hieronder zijn enkele tips hoe je het beste de verfkwasten kan bewaren. Aangezien dit bij sommige verfsoorten verschilt, is het per verfsoort beschreven.

Latex of water gedragen muurverf

Als je gebruik maakt van latex of water gedragen muurverf is het uitspoelen van de verfkwasten met leidingwater sterk af te raden. Spoelwater van latex is namelijk chemisch afval en moet dus in principe worden opgevangen en daarna bij de milieustraat worden ingeleverd. Het beste kun je de verfkwasten wegzetten in een potje met schoon leidingwater. De haren van de kwast blijven zo soepel en je kan de kwast de volgende keer weer gebruiken. Vergeet niet om het water goed uit de verfkwasten te slaan als je weer opnieuw gaat schilderen, anders wordt de latex te dun als je gaat schilderen.

Acrylverf

Ook het uitspoelen van de kwast met leidingwater is niet aan te raden bij acrylverf. Dit heeft dezelfde reden als bij latex, dit spoelwater wordt gezien als chemisch afval. Voor het bewaren van een verfkwast voor de korte duur is het aan te raden om deze te rollen in een pluisvrije vochtige doek en deze daarna in een plastic tasje te bewaren. Voor de langere tijd kan de kwast in een potje worden gezet met schoon leidingwater.

Alkydverf

Bij het gebruik van alkydverf hoef je bij een korte pauze geen extra maatregelen te nemen. De terpentine in de verf zorgt ervoor dat de kwast niet zo snel uitdroogt. Als je de kwasten langer wil bewaren kan je ze weer in een potje zetten met leidingwater. Bij deze soort verf is het spoelwater geen chemisch afval.