De voorbereiding is bijna net zo belangrijk als het schilderen zelf. Je verf kan van topkwaliteit zijn maar als de ondergrond niet goed genoeg behandeld is, zal de verf op termijn afbladderen. Voor het beginnen met verven is het verstandig om een zestal punten langs te lopen. Door deze punten langs te lopen ben je verzekerd van een perfecte ondergrond voor de nieuwe verflaag.

 1. Inspecteer de ondergrond

  Bekijk de ondergrond op bijvoorbeeld houtrot of beschadigingen. Bij houtrot is het misschien wel aan te raden om het gehele houtwerk te verwijderen. Het zou zonde zijn als je het helemaal in de nieuwe verf zet en dat het na een jaar verwijderd moet worden.

 2. Ontvet de ondergrond en werk oneffenheden weg

  De juiste volgorde is om de ondergrond eerst te ontvetten/reinigen en dan pas te schuren. Hiermee voorkom je namelijk dat vet en vuil zich verspreid over het oppervlakte. Ook slijt het schuurpapier sneller als je het andersom doet want dan raakt het vol met vet en vuil. Ook belangrijk is dat je na het schuren al het losgekomen stof wegneemt. Anders zou het bijvoorbeeld door een windvlaag weer op de net nieuw aangebrachte verf belanden.

 3. Afplakken

  Het derde punt is het afplakken. Rechte verfnaden zijn bijna niet te realiseren zonder gebruik van afplaktape. Een belangrijke tip is dat je de afplaktape direct na het verven verwijdert. Anders is de kans groot dat je een gedeelte van de net aangebrachte verf verwijdert. Ook is de tape lastig te weg te halen als je het te lang laat zitten.
  Bij het schilderen van de ramen is het aan te raden om ongeveer 1 mm van het glas vrij te houden. Als je gaat schilderen wordt deze mm meegenomen en zorg je ervoor dat de sponning gevrijwaard blijft van vochtinwerking.

 4. Ventilatie

  Nog één belangrijk punt om op te letten voordat je daadwerkelijk kunt gaan verven is of er voldoende ventilatie is bij binnen schilderwerk. Zorg voor genoeg ventilatie, verf is een chemisch product en bij te weinig ventilatie is dit slecht voor de gezondheid. Let wel op dat er niet teveel stofdeeltjes gaan circuleren.

 5. Temperatuur

  Schilder nooit bij zeer hoge of zeer lage temperaturen. Ook is het af te raden om in de volle zon te schilderen. De optimale temperatuur is tussen de 10 en 25 graden. Ook is de luchtvochtigheid belangrijk, er wordt aangeraden om niet te verven met een luchtvochtigheid van boven de 70%.

 6. Schilderen

  Er kan geverfd worden! Meer tips over het verven met een roller of een kwast zijn hier te lezen.