Een belangrijke vraag die gesteld kan worden is wanneer je het beste kan (laten) schilderen. Als het om binnenschilderwerk gaat maakt het niet zoveel uit wanneer in het jaar je schildert. Bij buitenschilderwerk wordt veel aangegeven dat de beste tijd van het jaar om te schilderen tussen april en oktober is.

Bij zowel binnen- als buitenschilderwerk zijn de volgende factoren van belang om het ideale verfklimaat te creëren :

  • Temperatuur tussen de 10 en 25 graden
  • Luchtvochtigheid onder de 70%
  • Schilderwerk niet vol in de zon

De signalen om te moeten schilderen

Weet je niet of je huidige verflaag aan vervanging toe is? Met enkele handige tips is dit te achterhalen. Bij de volgende signalen wordt het tijd om een schilder in te schakelen:

  • De verflaag is zichtbaar versleten of verkleurd. Denk hierbij bijvoorbeeld als je een schilderij gaat verhangen en duidelijk de plaats zichtbaar blijft waar het schilderij eerst heeft gehangen.
  • De verflaag vertoond blaasjes en scheurtjes. Door de blaasjes en scheurtjes is er ook kans dat de ondergrond raakt beschadigd.
  • De verflaag hecht niet meer goed en/of verpoedert. Dit is te controleren door twee soorten proeven. Hieronder worden deze kort uitgelegd:

Hechtproef

Als je wilt kijken of de verf nog goed hecht kan je het volgende doen. Als eerste maak je het schilderwerk in een hoek schoon, als volgend druk je een stuk plakband stevig vast op deze plek. Als je het plakband lostrekt en de verf meegaat dan hecht de verf niet meer goed en wordt het tijd om een schilder in te huren.

Poederproef

Bij de poederproef maak je op het schilderwerk een plek goed schoon met een natte doek. Als er verfpoeder achterblijft op de doek is de verflaag aan het afbrokkelen. Ook in deze situatie is het tijd om een schilder te raadplegen.

Hoelang gaat een verflaag mee?

Naast de eerder genoemde signalen of de verflaag aan vervanging toe is, kan er ook worden gekeken naar hoe oud de verflaag is. Bij binnen schilderwerk is de levensduur zo rond de 7 jaar. Houd echter wel rekening met oppervlaktes die sneller slijten zoals een trap en de kozijnen.

Bij buiten schilderwerk is de levensduur korter. Gemiddeld gaat het schilderwerk buiten zo rond de 5 jaar mee. Schilderwerk dat gericht is op het zuiden en westen is eerder aan onderhoud toe door de zon en de regen.

Winterschilder

Aan het begin van het artikel is aangegeven dat de beste periode om een schilder in te huren om buiten schilderwerk uit te laren voeren tussen april en oktober is. Echter is het ook buiten deze periode mogelijk om buiten schilderwerk te laten uitvoeren. Lees hier meer over in het artikel over de winterschilder.