Het verven met een roller werkt net iets anders dan het verven met een kwast. Een roller gebruik je voornamelijk bij het verven van grote oppervlaktes. Bij een roller is het vaak lastig om niet te morsen en een egale verflaag te krijgen. Hieronder volgen enkele tips hoe het beste te verven met een roller.

Tips

  • Verfbak. Als je gaat verven met een roller gebruik dan altijd een verfbak en een verdeelrooster. De verfbak moet je nooit meer dan de helft vullen. Door je roller te dopen in de verfbak en daarna uit te rollen over het rooster heb je precies genoeg verf op je roller.
  • Verfpot. Ook niet onbelangrijk, als je de verfpot opent maak altijd eerst goed de rand schoon. Hierdoor voorkom je dat er vuil en stof in de verf terecht komt.
  • Hoeken en randen. Voordat je begint met het verven met een verfroller is het aan te raden om eerst de randen en hoeken te verven met een kwast. Met een roller zijn deze moeilijk te bereiken en als je deze verft nadat je de muur al geverfd hebt met een roller is de kwaliteit minder.

Hoe te schilderen

  1. Voorbereiden. Als je de verfroller gaat gebruiken moet je hem nakijken op pluisjes en daarna de roller vochtig maken. Een droge roller neemt de verf niet zo goed op. Nu de verfroller geheel pluisvrij is en vochtig kan deze gedoopt worden in de verf.
  2. Dopen. Een veel gemaakte fout is dat de roller in zijn geheel wordt ondergedompeld. Hierdoor komt er teveel verf op de roller en heb je sneller kans dat je morst. je moet de roller maar voor de helft onderdompelen in de verf en daarna uitrollen over het verdeelrooster. Je voorkomt ook hiermee dat het draaimechanisme volloopt met verf en zodoende vastloopt.
  3. Één richting. Bij het verven met een roller is het aan te raden om te verven in één richting. Makkelijkste is natuurlijk om verticaal te verven. Dit geeft ook het mooiste resultaat.
  4. Druk zetten. Een fout die als resultaat heeft dat de verf niet helemaal egaal verdeelt wordt over het oppervlakte is dat er teveel druk wordt gezet op de roller. Je moet de roller uit zichzelf over het oppervlakte laten rollen.

Verfroller bewaren

Ook een verfroller kan je meerdere keren gebruiken. Om de verfroller zo goed mogelijk te bewaren moet je ze wel op een manier bewaren dat ze niet uitdrogen. Aangezien dit bij sommige verfsoorten verschilt, is het hieronder per verfsoort beschreven.

Latex of water gedragen muurverf

De roller liever niet uitspoelen met leidingwater aangezien dit slecht is voor het milieu. Het spoelwater met de latex is een chemisch product en moet je opvangen en inleveren bij de milieustraat. Als je een verfroller een aantal dagen wil bewaren moet je hem in een plastic zakje of tas bewaren en goed afsluiten. De roller blijft dan enkele dagen goed. Als je de verfroller voor een langere tijd wil bewaren moet je de rol goed nat maken en bewaren in een goed afgesloten zak of tas.

Acrylverf

Bij acrylverf moet je de roller hetzelfde bewaren als bij latex of water gedragen muurverf.

Alkydverf

Net als bij een verfkwast hoef je bij deze verfsoort bij een korte pauze geen extra maatregelen te nemen. In de verf zit terpentine die er voor zorgt dat de verfroller niet gelijk uitdroogt. De verfroller kan je bij deze verfsoort ook anders bewaren voor een langere tijd. Als je de roller enkele dagen wil bewaren doe je hem in een plastic tas of zak en leg je hem in de koelkast. Als je de roller voor een langere tijd wil bewaren doe je hem ook in een plastic zakje of tas maar je legt hem dan in de diepvries. Vergeet niet als je weer gaat schilderen de verfroller ruim van te voren uit de koelkast of diepvries te halen zodat de roller weer op kamertemperatuur kan komen.