Bij het schilderen is het belangrijk dat je de juiste roller of kwast gebruikt. Als eerste is er de keuze of je een roller of een kwast moet gebruiken. Het werkt het snelst om bij een grote oppervlakte een roller te gebruiken. Bij kleinere oppervlaktes en hoeken kan je het beste een kwast gebruiken. Nog een verschil is dat bij een roller er meer kans is op morsen.

Kwasten

Kwasten gebruik je voornamelijk bij het kleinere werk, maar het schilderen van grote oppervlaktes zoals een muur kan ook met een kwast worden uitgevoerd. Er zijn verschillende soorten kwasten verkrijgbaar. Ronde kwasten zijn het best te gebruiken voor deuren en kozijnen, ovale en platte zijn het best te gebruiken om te beitsen en te gebruiken voor grote oppervlaktes.

Grootte kwasten

Een tip die handig is om mee te nemen is om kwasten niet te klein (smal) te kopen. De volgende maten zijn aan te raden:

 • ± 5 cm, voor deuren
 • ± 3 cm, voor raamlijsten
 • ± 1,5 cm, voor smalle randjes

Kwastsoorten

De volgende kwasten zijn verkrijgbaar:

 • Blokkwast, een grote en brede kwast. Deze kwast gebruik je bij het schilderen van grote oppervlaktes zoals een muur. Het is ook handig bij het aanbrengen van een ruwe structuur.
 • Verfkwast, is smaller dan de blokkwast. Deze kwast is het best te gebruiken voor kozijnen en deuren.
 • Radiatorkwast, kwast die te herkennen is aan de lange steel met een knik. Deze kwast is niet alleen te gebruiken bij radiatoren maar ook bij andere moeilijk te bereiken plekken.
 • Penseel, zeer smalle kwast. Te gebruiken bij kleine hoekjes en voor het precisie werk.

Rollers

Rollers gebruik je bij grote oppervlaktes. Het voordeel is dat je sneller kan verven dan met een kwast. Het nadeel is dat je sneller morst en minder secuur kan verven dan met een kwast. Bij grote oppervlaktes is dit niet zo’n groot probleem. Een voordeel van een roller is ook dat je het op een stok kan bevestigen waardoor het schilderen van hoge muren en plafonds een stuk makkelijker wordt.

Rollersoorten

 • Vachtroller, goed te gebruiken om muurverf aan te brengen op muren en plafonds. Ook is er de anti-spat vachtroller, ideaal voor plafonds te schilderen. Met deze roller heb je minder last van verfspetters.
 • Lakroller, met een lakroller krijg je een mooiere verdeling van de verf. Deze roller is goed te gebruiken bij het verven van deuren.
 • Schuimroller, een schuimroller is goed te gebruiken voor de 1e laag. Bij deze roller krijg je niet zo’n mooie laag als bij een vacht- of een lakroller. Deze soort roller is daarom niet aan te raden voor de toplaag.
 • Structuurroller, te gebruiken voor het aan te brengen van structuur. Met een normale roller wordt de muurverf aangebracht en daarna wordt met de structuurroller wordt de structuur aangebracht.

Extra tip

Als je nieuwe kwasten gaat gebruiken moet je er nooit direct mee gaan schilderen. De nieuwe kwast zit nog vol met losse haren. Hierdoor is de kans groot als je hiermee gaat verven dat de losse haren in de nieuwe verflaag terechtkomen.

Je kan eerst een oppervlakte schilderen wat niet zo op het zicht zit. Als je de kwast toch gelijk wil gebruiken wrijf de haren dan eerst over schuurpapier. veel losse haren worden op die manier verwijderd en kan je veilig schilderen.